Coś na PREZENT
Specjalnie przygotowane zestawy dla bliskich i znajomych. Zostały tak dobrane aby były trudno dostępne w zwykłym sklepie przez co są dość oryginalne. Jeśli masz swój własny pomysł na zestaw ale go tutaj nie zamieściliśmy skontaktuj się z nam.

niedziela, 15 stycznia 2012

Herbata Biała

Właściwości zdrowotne herbaty białej

Biała herbata jest uważana za najlepszy gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, a sama herbata jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

- Przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych. 
- Zawiera polifenole, które opóźniają proces starzenia się.
- Zawiera dużo witaminy C
- Orzeźwia i wspomaga koncentrację
- Polecana szczególnie w lato przy wzmożonym wysiłku intelektualnym
- Redukuje napięcie i stres
- Oczyszcza organizm,
- Zawiera pobudzającą dawkę teiny

Przygotowanie naparu

Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie.

Parzenie herbaty białej

Herbaty białe podlegające tylko nieznacznej obróbce są delikatnie i wymagające. Trzeba je parzyć niezwykle starannie stosując się do ściśle określonej receptury. Zazwyczaj są niezwykle lekkie dlatego objętościowo trzeba ich używać dwa do trzech razy więcej niż innych (proporcja wagowa jest podobna jak przy innych herbatach). Czas parzenia wynosi od 3 do 10 minut zależnie od gatunku, wielkości liścia i osobistych preferencji. Temperatura wody używana do zalania herbaty białej podobnie jak przy herbatach zielonych nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza. Z uwagi na delikatny aromat należy unikać naczyń przesiąkniętych innymi zapachami, nawet jeśli jest to z pozoru nieszkodliwy zapach innej herbaty.

Test smaku i aromatu

Na co dzień poza prawdziwymi koneserami herbat nikt nie przywiązuje uwagi do tak doskonałego parzenia herbaty. Sprawdziliśmy osobiście smakując herbatę dobrze zaparzoną i herbatę celowo zaparzoną nieprawidłowo. Okazało się, że czas parzenia wpływa zdumiewająco na smak herbaty, w zależności od niego można się w niektórych przypadkach pokusić o stwierdzenie, że pije się zupełnie inną herbatę! Okazało się również, że zaparzenie herbaty w oddzielnym małym porcelanowym czajniczku i przelanie jej do cienkiej porcelanowej filiżanki również zmienia jej smak. W przeciwieństwie do herbaty parzonej w szklance ma ona delikatniejszy smak oraz aromat pozbawiony gorzkiego posmaku. Dlaczego tak się dzieje?

Nie jesteśmy naukowcami w tej dziedzinie i nie potrafimy tego dokładnie wyjaśnić w naukowy sposób jednak korzystamy z wieloletnich tradycji, które nie bez powodu powstały drogą naturalną i sprawdzają się w praktycznym użyciu.

wg Krainy Herbaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz