Właściwości zdrowotne herbaty czerwonej
Herbata produkowana w Chinach i Tajwanie. Liście są poddawane obróbce zaraz po zbiorze, proces fermentacji jest krótszy niż przy herbatach czarnych. Liście pozostają całe, a w wyniku fermentacji ich koniuszki mają czerwony odcień. Herbata czerwona charakteryzuje się lekkim korzennym smakiem i aromatem. Zawarte w herbacie czerwonej związki wspomagają wydzielanie soków trawiennych oraz pobudzają prace jelit. Wpływa to na szybszy metabolizm zmniejszając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Wyjątkowe właściwości odchudzającej herbaty czerwonej inaczej zwanej Pu-Erh potwierdzają badania naukowe. Francuscy naukowcy twierdzą, że w ich badaniu 90% pacjentów pijących regularnie herbatę przez miesiąc straciło od 3 do 10 kg.
Całość badania przebiegła w normalnym sposobie odżywiania, a spadek wagi się utrzymał. Pu-Erh pomaga pozbyć się nadmiarów tłuszczów jednak nie ma żadnych przeciwwskazań aby piły ją również osoby szczupłe.
Wpływ na organizm
- zawiera związki mineralne i mikroelementy teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych oraz białka.
- skutecznie zwalcza nadwagę obniża poziom cholesterolu we krwi
- poprawia krążenie
- obniża ciśnienie krwi
- reguluje przemianę materii
- wspomaga i wzmacnia wątrobę
- reguluje działanie układu pokarmowego
- ma właściwości moczopędne
- przyspiesza trawienie alkoholu i łagodzi skutki jego spożycia
- fluor skutecznie zapobiega próchnicy
- wpływa pozytywnie na nastrój
- pomaga w koncentracji
- poprawia pamięć
- wzmacnia organizm
Przygotowanie naparu
Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie.
Parzenie herbaty czerwonej
Herbata czerwona ceniona za swój bogaty i silny aromat znosi lepiej dłuższe parzenie niż pozostałe herbaty. Ich optymalny czas parzenia to 3-7 minuty. Dłużej należy parzyć te z dużymi liśćmi, charakteryzują się one ekstraktywnością.
Test smaku i aromatu
Na co dzień poza prawdziwymi koneserami herbat nikt nie przywiązuje uwagi do tak doskonałego parzenia herbaty. Sprawdziliśmy osobiście smakując herbatę dobrze zaparzoną i herbatę celowo zaparzoną nieprawidłowo. Okazało się, że czas parzenia wpływa zdumiewająco na smak herbaty, w zależności od niego można się w niektórych przypadkach pokusić o stwierdzenie, że pije się zupełnie inną herbatę! Okazało się również, że zaparzenie herbaty w oddzielnym małym porcelanowym czajniczku i przelanie jej do cienkiej porcelanowej filiżanki również zmienia jej smak. W przeciwieństwie do herbaty parzonej w szklance ma ona delikatniejszy smak oraz aromat pozbawiony gorzkiego posmaku. Dlaczego tak się dzieje?
Nie jesteśmy naukowcami w tej dziedzinie i nie potrafimy tego dokładnie wyjaśnić w naukowy sposób jednak korzystamy z wieloletnich tradycji, które nie bez powodu powstały drogą naturalną i sprawdzają się w praktycznym użyciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz