Coś na PREZENT
Specjalnie przygotowane zestawy dla bliskich i znajomych. Zostały tak dobrane aby były trudno dostępne w zwykłym sklepie przez co są dość oryginalne. Jeśli masz swój własny pomysł na zestaw ale go tutaj nie zamieściliśmy skontaktuj się z nam.

środa, 18 stycznia 2012

Herbata Czerwona

Właściwości zdrowotne herbaty czerwonej

Herbata produkowana w Chinach i Tajwanie. Liście są poddawane obróbce zaraz po zbiorze, proces fermentacji jest krótszy niż przy herbatach czarnych. Liście pozostają całe, a w wyniku fermentacji ich koniuszki mają czerwony odcień. Herbata czerwona charakteryzuje się lekkim korzennym smakiem i aromatem. Zawarte w herbacie czerwonej związki wspomagają wydzielanie soków trawiennych oraz pobudzają prace jelit. Wpływa to na szybszy metabolizm zmniejszając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Wyjątkowe właściwości odchudzającej herbaty czerwonej inaczej zwanej Pu-Erh potwierdzają badania naukowe. Francuscy naukowcy twierdzą, że w ich badaniu 90% pacjentów pijących regularnie herbatę przez miesiąc straciło od 3 do 10 kg.

Całość badania przebiegła w normalnym sposobie odżywiania, a spadek wagi się utrzymał. Pu-Erh pomaga pozbyć się nadmiarów tłuszczów jednak nie ma żadnych przeciwwskazań aby piły ją również osoby szczupłe.

Wpływ na organizm

- zawiera związki mineralne i mikroelementy teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych oraz białka. 
- skutecznie zwalcza nadwagę obniża poziom cholesterolu we krwi 
- poprawia krążenie 
- obniża ciśnienie krwi 
- reguluje przemianę materii 
- wspomaga i wzmacnia wątrobę 
- reguluje działanie układu pokarmowego 
- ma właściwości moczopędne 
- przyspiesza trawienie alkoholu i łagodzi skutki jego spożycia 
- fluor skutecznie zapobiega próchnicy 
- wpływa pozytywnie na nastrój 
- pomaga w koncentracji 
- poprawia pamięć 
- wzmacnia organizm 

Przygotowanie naparu

Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie.

Parzenie herbaty czerwonej

Herbata czerwona ceniona za swój bogaty i silny aromat znosi lepiej dłuższe parzenie niż pozostałe herbaty. Ich optymalny czas parzenia to 3-7 minuty. Dłużej należy parzyć te z dużymi liśćmi, charakteryzują się one ekstraktywnością.

Test smaku i aromatu

Na co dzień poza prawdziwymi koneserami herbat nikt nie przywiązuje uwagi do tak doskonałego parzenia herbaty. Sprawdziliśmy osobiście smakując herbatę dobrze zaparzoną i herbatę celowo zaparzoną nieprawidłowo. Okazało się, że czas parzenia wpływa zdumiewająco na smak herbaty, w zależności od niego można się w niektórych przypadkach pokusić o stwierdzenie, że pije się zupełnie inną herbatę! Okazało się również, że zaparzenie herbaty w oddzielnym małym porcelanowym czajniczku i przelanie jej do cienkiej porcelanowej filiżanki również zmienia jej smak. W przeciwieństwie do herbaty parzonej w szklance ma ona delikatniejszy smak oraz aromat pozbawiony gorzkiego posmaku. Dlaczego tak się dzieje?

Nie jesteśmy naukowcami w tej dziedzinie i nie potrafimy tego dokładnie wyjaśnić w naukowy sposób jednak korzystamy z wieloletnich tradycji, które nie bez powodu powstały drogą naturalną i sprawdzają się w praktycznym użyciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz